8 november 2021
door Annita Vijverberg
Een reistijdentabel is een ander woord voor Drive Time Matrix (DTM). Dit is een tabel waarin je van de ene postcode naar de andere postcode afstanden en reistijden kunt opzoeken.
Reistijdentabel is een betere benaming dan reistijdenmatrix. De tabel bestaat uit vier kolommen: de postcode van vertrek staat in de eerste kolom en de postcode van bestemming in de tweede kolom. De reistijd tussen de betreffende postcodes staat in de derde en de daarbij behorende reisafstand in de vierde kolom.
De Drive Time Matrix van Geodan wordt veel ingezet om inzicht te krijgen in de bereikbaarheid van locaties. Je kan hiermee bijvoorbeeld opzoeken welke postcodes binnen tien kilometer reisafstand van een vestiging liggen. Of vanuit welke postcodes mensen binnen twintig minuten reistijd een ziekenhuis kunnen bereiken.
Daarnaast wordt de DTM gebruikt om reiskostenvergoeding vast te stellen. De reiskosten worden berekend op basis van de afstand van het woon-werkverkeer van de medewerker. En die afstand is snel op te vragen uit de tabel.
Een reistijdentabel is gemaakt op basis van postcode-4 gebieden. We korten dit ook wel af met de term PC4. Dit zijn de alle straten die dezelfde vier cijfers in de postcode hebben.
Waarom gebruiken we geen volledige postcodes (4 cijfers en 2 letters, PC6)? Omdat de Drive Time Matrix dan te groot zou worden! Er zijn 4.068 unieke postcode-4 gebieden in Nederland. Een reistijdentabel van PC4, dat zijn dus (4.068 maal 4.068) ruim zestien miljoen reistijden in totaal!.
Sommige postcodegebieden hebben een grote oppervlakte. Toch zijn de reistijden op postcode best nauwkeurig. We maken bij Geodan namelijk geen route tussen de grenzen van de gebieden en ook niet tussen de middelpunten. Voor het bepalen van de route houden we rekening met waar de kern van de bebouwing ligt.
We kiezen voor de route bij het postcodegebied dus een adres dat het dichtste bij alle andere adressen ligt. Op deze kaart kun je zien hoe dat werkt in de postcodegebieden rond Nijkerk en Putten. Het begin en eindpunt van de routes ligt op de stippen.
Heb je vanuit een standplaats veel korte routes waarvoor je de reistijden of afstanden wilt weten? Dan raden we aan te kiezen voor berekening op basis van postcode-5: de vier cijfers plus de eerste letter van de postcode. De reisafstanden en reistijden zijn dan nog nauwkeuriger.
Meer precisie komt wel met een beperking. Opvragen kan niet voor routes op postcodes van heel Nederland, want de tabel wordt dan veel te groot om mee te werken. Zijn er ruim vierduizend PC4 gebieden, van PC5 gebieden zijn er zo’n 33.000!
De postcode-5 reistijdentabel is daarom afgestemd juist op die korte routes, waarbij de reistijd niet langer is dan een half uur. Dit resulteert in een Drive Time Matrix op PC5 van bijna zeventig miljoen records. Voor het opzoeken van langere reistijden voegen we de reistijdentabel van PC4 gebieden ook toe. Zodat je altijd een reistijd of afstand kunt opzoeken: de reistijden binnen een half uur in de PC5 DTM en de reistijden langer dan een half uur in de PC4 DTM.
Bestaat er dan ook een Drive Time Matrix op basis van de volledige postcodes (PC6)? Jazeker! We kunnen een reistijdentabel op maat maken. Je krijgt dan voor een of enkele locaties de tabel met een beperkte uitsnede van de reistijden en -afstanden naar postcodes tot een paar kilometer ver.
Dit zet je niet zo snel in voor de vergoeding van woon-werk verkeer. Maar wel om te zien vanuit welke postcodes je locaties binnen een bepaalde reistijd te bereiken zijn. Dit is nuttig voor bijvoorbeeld verzorgingsgebieden of aanrijtijden voor de zorg, logistiek, retail of horeca.
Er kan meer als je verder kijkt dan de tabelvorm. Via onze API kun je afstanden en reistijden opvragen tussen alle volledige adressen in Nederland. Deze maakt bovendien altijd een berekening op basis van de nieuwste gegevens (nieuwe adressen, nieuwe wegen). En kan worden gekoppeld aan je HR-systeem waardoor het opvragen van afstanden voor reiskostenvergoeding volledig automatisch wordt!
Annita Vijverberg, Productmanager Data Services
Lees meer artikelen door Annita Vijverberg25 januari 2022
|
12:35 uur
|
Algemeen
Het kabinet wil dat werkgevers de CO2-uitstoot van hun werknemers gaan bijhouden. Het gaat om de emissie door woon-werkverkeer en zakelijke reizen van bedrijven met meer dan honderd werknemers. Wat gaat dit precies betekenen voor deze omstreeks achtduizend bedrijven, welke gegevens moeten zij gaan vastleggen?
Annita Vijverberg